Als de maand januari maatgevend is voor het verloop van financiële markten in de rest van het jaar, belooft 2015 een nogal saai beursjaar te worden, signaleert Rob Putter.

Een oude beurswijsheid luidt dat het koersverloop in de maand januari bepalend is voor de rest van het jaar. De performance in januari zal zich het gehele verdere jaar laten zien. De keren dat dit uitkwam hebben het voordeel van de twijfel.

We zijn nu halfweg januari en als de tweede helft van de maand ook zo blijft kunnen we wat mij betreft meteen doorschakelen naar 2016. De rente blijft laag want we moeten groeien en dure aandelen zijn de minste van twee kwaden. Het lijkt op kiezen tussen een kind met groeistoornissen en een kind met een waterhoofd.

Speculatieve hedgefondsen worden weer populair want je moet toch wat met je geld. Grondstoffen durft niemand aan want de olieprijs is in zes maanden gehalveerd en dat maant tot voorzichtigheid. Het beursjaar 2015 in één alinea.

Griekenland: politieke kortzichtigheid

Buiten de markt om gebeurt er genoeg en helaas zijn er veel parallellen met de financiële markten. In Parijs vond een laffe aanslag plaats, die volgens velen een directe bedreiging vormt voor de vrijheid van het Westen. Westerse regeringsleiders antwoordden door gearmd over de Champs-Élysées te wandelen. Rusland was er bij en de Verenigde Staten bleven thuis. Meer symbolisch kunnen we dit niet maken.

Het doet me overigens denken aan de financiële problemen in Griekenland een paar jaar terug, als je het hebt over terugkerende problemen waar de politiek kortzichtig mee omgaat. In plaats van een onvriendelijke sanering besloten we het afval van de Grieken op te kopen. Inmiddels heeft hetzelfde probleem zich opnieuw aangediend. Omdat de politiek zich elke vier of vijf jaar ververst moet ook het leerproces elke vier of vijf jaar worden herhaald.

Aandelen: beetje duur

Maar wat kunnen we verder verwachten, even los van de Griekse spanningen in de eurozone? Volgens de grote jongens in de business hebben aandelen hun beste tijd gehad. Beursgoeroe Warren Buffett hanteert nog steeds zijn waarderingsindicator, waarbij de waarde van beursgenoteerde bedrijven wordt afgezet tegen het nationaal inkomen. Die indicator laat momenteel zien dat aandelen niet goedkoop zijn en  staat in 'Sell Territory'. (grafiek 1, klik voor uitvergroting).

buffett indicator

Stemmingmakers voorspellen aan de hand hiervan een crash op de aandelenmarkt van 50 procent, maar met 20 procent zou ik al tevreden zijn.

Ook beursman Mark Mobius van vermogensbeheerder Templeton is flauw op aandelen, maar dat is hij al zolang ik hem ken. Hij schat de kansen op respectievelijk deflatie en hyperinflatie op fifty-fifty. Zijn advies is om aandelen te kopen die voor beide situaties immuun zijn, een advies dat past in de moderne tijd.

Een ander verhaal brengt 'Dr. Doom' Nouriel Roubini. De man die de crash van 2007 in de huizenmarkt van de VS voorspelde, zegt dat de economie van China op een kritiek omslagpunt staat. De Chinese economie bevindt zich in een transformatie waarbij de nadruk op investeringen verlegd moet worden naar consumptie. Gaan de Chinezen nu echt hun eigen spullen kopen? De wonderen zijn de wereld blijkbaar nog niet uit.

Obligaties: geen beweging in rente

Obligatiekoning Bill Gross van Janus (vroeger van Pimco) ziet in 2015 geen beweging in de rente. Ook daar kunnen we wel mee leven.

Een opmerkelijke trend op de schuldenmarkt is te zien in grafiek 2 (klik voor uitvergroting).

fed

2015 zou wel eens het jaar kunnen worden waarin de Amerikaanse Federal Reserve ongeveer evenveel staatspapier zal bezitten als de Amerikaanse banken en huishoudens tezamen. Nu al zijn de Fed en buitenlandse beleggers goed voor 70 procent van de schulden van VS. Dat zet vraagtekens bij de bestuurbaarheid van ’s wereld grootste economie.

Saai, tenzij geopolitiek boel op zijn kop zet

Om een lang verhaal kort te houden: de eerste twee weken van januari geven al aan dat we dit jaar doorsudderen. De VS voeren de mondiale economie aan, Europa en Japan houden een faillissement buiten de deur, olie blijft goedkoop, geld ook, de opkomende markten maken een pas op de plaats en de rol van goud was vorig jaar al uitgespeeld.

Het klinkt saai en dat is het ook. Tenzij geopolitieke ontwikkelingen de boel echt op zijn kop zetten. Maar ook een hele maand januari kan dat niet voorspellen.

Rob Putter is zelfstandig vermogensadviseur voor financieel adviesbureau Uniquest, onderdeel van de Latin Capital Group. De informatie in deze column bevat geen individueel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl